Kısa Dönem Kiralamayla İlgili Merak Edilenler

Kısa dönem ev kiralama trendi yükselmeye devam ediyor çünkü kısa dönem uzun döneme kıyasla daha büyük gelir sağlayabiliyor. Öyle ki sırf bu yatırım için gayrimenkul arayanların sayısı arttı.

Forbes’a göre, günlük fiyatlandırma sistemi, aylık kira ücretine göre daha esnek olduğundan, kısa dönem kiralama uzun döneme göre %30 daha fazla kazanç sağlıyor. Ayrıca, kısa dönem kiralamalarda ev sahipleri, mevsime ve talebe bağlı olarak kira ücretlerini optimize edebiliyorlar. Bu da mevsimsel trendlerin, kira gelirlerinin artırılması için bir fırsat haline gelmesine olanak tanıyor.

Mülklerini gelir elde etmek amacıyla kiraya verenler aynı zamanda istedikleri zaman kullanma özgürlüğüne sahip oluyor. Kiralamayı kendi planlarına, beklentilerine ve ajandalarına göre ayarlayabiliyorlar.

Türkiye’nin turistik bir ülke olması da kiracı bulma süreçlerini iyileştiriyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerin yanı sıra, özellikle yaz aylarında yoğunlaşan Antalya, Muğla ve İzmir gibi kıyı şehirleri de kısa dönem kiralamalarda popüler bölgeler arasında göze çarpıyor.

Ülkemizde kısa süreli ikamet izninin sınırlama olmaksızın kolayca alınabilmesi, yabancı turistlerin dikkatini çekiyor. Turist vizesine sahip olan ziyaretçiler ise zaten genellikle uzun süreli seyahat edip konaklama imkanına sahipler.

İşte tüm bu sebepler yüzünden artan taleple birlikte, usulsüzlüklerin önlenmesi için hükümet konuya dair yeni yasalar uygulamaya koydu ve 28 Aralık 2023 tarihinde, Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın denetimi altında 100 gün altı konut kiralamalarını düzenleyen “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” resmi gazetede yayımlandı.

Kısa Dönem Konut Kiralama Yönetmeliği Ne İçeriyor?
Yeni düzenlemeye göre, Airbnb de dahil olmak üzere, 100 gün altında kiralanacak her konut, kısa dönem kiralama kapsamına alınacak ve turizm için kullanılacak konutlar olarak tanımlanacak. Yani artık mülkünüzü kısa süreli kiralama yapmak için kullanmak istiyorsanız Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belge almanız gerekecek. Başvuru süreci yaklaşık 3 ayda tamamlanacak.

Bu konutlarda konaklayacak kişilerin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanılan kimlik bildirim sistemine girişlerinin yapılması zorunlu hale geldi. Misafirlerinin bilgilerini sisteme girmeyen ev sahiplerine ceza uygulanacak.

Yeni yasa düzenlemesi kapsamında, bina ve site içi dairelerin kısa süreli kiralanmasında tüm tapu sahiplerinin oy birliği gerekecek. Onay alındıktan sonra izin belgesi başvurusu yapılacak. 100 gün ve üzeri kiralamalar ise hala yıllık sözleşmelerle gerçekleştirilebilecek.

Belirtilen kurallara uyulmaması durumunda, her bir konut için ilk olarak 100.000 TL ve izin belgesi alınmadığı takdirde 15 gün içinde 500.000 TL ceza kesilecek.

Compare listings

Karşılaştırmak

Size özel gayrimenkullerimiz için Bilgilerinizi bırakın, en kısa sürede sizi arayalım !

Özel istekelrinizi bu alana belirtebilirsiniz