Taahhütname Nedir? Neden ve Nasıl Hazırlanır?

Farsça kökenli bir kelime olan taahhütname, bir söz ve şartı kabul etmek anlamına gelir. Resmi evrak olanı ise, genellikle iki kişi arasında düzenlenir ve ticari ilişkilerde karşılıklı verilen sözlerin yer aldığı bir belgedir. Çoğu zaman kişisel hakları koruyan bir belge olduğu için taahhütname yapmaktan kaçınan kişilerle çalışmaktan vazgeçmek en doğal haktır.

Taahhütname Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Taahhütname yazılırken en önemli unsur tek bir konuya odaklanmak ve son derece sade bir anlatım dili kullanmaktır. İlgili kişi ya da yetkili tüzel kişi tarafından tarih atılarak imzalanan bu belge, oluşabilecek sorunların kabul edildiğini gösterir. Ayrıca, yasal yolların açık olduğu konusunda bir not düşülmesi gerekir. Taahhütname, borçlanma gibi çeşitli konularda hazırlanabilir ve uluslararası hukuksal kurallar çerçevesinde yer alır.

Söz Uçar Yazı Kalır
İlişkiler gittikçe daha karmaşık bir hal alırken, sözlü kuralların hiçbir hukuksal geçerliliği olmaması, taahhütnameleri yazılı kurallar içerisine dahil etmeyi daha da önemli hale getiriyor. Bu yazılı kurallar ve sözler, kişisel veya tüzel kimliklerin haklarını koruma açısından büyük önem taşır.

Taahhütnameyi imzalayan kişi ya da tüzel kişilik, yazan şartları yerine getirmediği takdirde, hapis cezası dahil olmak üzere pek çok yaptırımla sonuçlanabilecek yasal süreç başlar.

Taahhütnameler, konut alım-satışlarında, kiracı ve ev sahibi arasında, bankalarda, devir teslimlerde, GSM operatörleri ve dijital aboneliklerde karşımıza çıkmaktadır bu da aslında ne kadar yaygın ve işlevsel olduğunun göstergesidir.

Taahhütnameler İçin Noter Onayı Zorunlu mudur?
Alacaklı ve borçlu arasında düzenlenecek taahhütnameleri tarafların imzalaması yeterli olurken, büyük ve karmaşık ilişkilerde noter onayı almak daha uygundur. Hak kayıplarının önlenmesi için noter ve icra dairelerinde düzenlenen taahhütnameler esas alınır. Bazı taahhütnamelerde, iptal sürecinde iptal cezası gibi borçların doğmaması için bilirkişi desteğiyle ve noter huzurunda hazırlanan taahhütnameler önem arz eder.

Sorun Çıkarsa Hangi Mahkemeye Başvurulur?
Taahhütnameler, alacak ve borç ilişkilerini düzenler. Ve hak kaybı yaşandığında başvurulması gereken bölüm Asliye Hukuk Mahkemesi’nin Borçlar Hukuku’dur.

e-bülten için kayıt olun


© 2024 Grand Emlak Real Estate

Compare listings

Karşılaştırmak

Size özel gayrimenkullerimiz için Bilgilerinizi bırakın, en kısa sürede sizi arayalım !

Özel istekelrinizi bu alana belirtebilirsiniz