Birden Fazla Konutu Olanlar Dikkat! Emlak Vergisine Yeni Düzenlemeler Geliyor

Ev sahipleri için kötü haber: Kiraya verenlerin ardından şimdi de evini satacaklar ve birden fazla evi olanlar için yeni vergiler yolda. Bütçe harcamalarına kaynak yaratmak amacıyla, birden fazla konutu olanlara ek emlak vergisi ve tapu harcı getirileceği bildirildi.

Ayrıca, beşinci yıldan sonra konut satanlardan da vergi alınmaya başlanması bekleniyor. Konut satış vergilerinin piyasa bedelleri üzerinden hesaplanacağı belirtiliyor. Bu nedenle, hem konut satanlar hem de konut alanlar yüksek vergilerle karşılaşabilir. Yeni düzenlemelerin, ev fiyatlarında artışa neden olabileceği de endişe konusu. Bu düzenlemelerin, yasa çıktıktan sonraki satışlara uygulanacağı ifade ediliyor.

Taslak, Haziran’da TBMM’ne Sunulacak
Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer’in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi reformu çalışmalarına hız verdi. Ulaşılan vergi reformu taslağında, ev sahipleri ve evi yatırım aracı olarak kullananların daha fazla vergi ödeyeceği düzenlemeler yer alıyor. Haziran ayının ilk haftasında TBMM’ne sunulması beklenen taslağa göre, mevcut düzenlemede beş yıl elde tutulan konutların satışında vergi alınmazken, yeni düzenlemeyle bu istisnanın kaldırılması planlanıyor. Satın alınan konutun üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin, satıldığı gün değer artış kazancı üzerinden vergi alınacak.

Satış Fiyatı Esas Alınacak
Taslak düzenlemeyle, konut alım satımında belediyeden alınan rayiç bedel uygulamasının kaldırılacağı ve güncel piyasa değeri üzerinden vergi hesaplanacağı belirtiliyor. Güncel piyasa değerleri ekspertiz raporlarıyla belirlenecek. Bu değişiklik, konut satanlara ağır vergi yükü getirirken, alıcı ve satıcının ödediği yüzde 2’lik tapu harcının da artmasına yol açabilir. Ayrıca, kayıt dışılığı önlemek amacıyla tapu harcının düşürülmesinin de görüşüldüğü kaydedildi.

Birden Çok Konutu Olanlardan Katlamalı Vergi Alınabilir
Taslak düzenlemeyle, birden fazla konutu olanların 2. 3. ve diğer konutlarından daha yüksek oranlarda emlak vergisi alınması planlanıyor. Örneğin, 2 evi olanlar, 1. ev için 5 bin TL vergi ödüyorsa, 2. ev için 7 bin 500 TL veya 10 bin TL ödemek zorunda kalabilir. Tapu harcı tutarları da birden fazla konutu olanlarda katlamalı olarak artabilir.

e-bülten için kayıt olun


© 2024 Grand Emlak Real Estate

Compare listings

Karşılaştırmak

Size özel gayrimenkullerimiz için Bilgilerinizi bırakın, en kısa sürede sizi arayalım !

Özel istekelrinizi bu alana belirtebilirsiniz