Tapu Harcı ve Emlak Vergisi Hesaplama Sistemi Yenileniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yapacağı düzenlemelerle tapu sisteminde değişiklikler yapılacak. Artık tapu harçları ve emlak vergileri, gayrimenkullerin gerçek değerleri üzerinden hesaplanacak.

Türkiye’de vergilendirme alanında kapsamlı bir düzenleme hazırlığı tamamlanmış durumda. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu ve son hali verilerek TBMM’ye gönderilecek. Bu düzenleme, gayrimenkul piyasasını da yakından ilgilendiriyor. Tapu harçları ve emlak vergileri için ödeme tutarları farklı bir yöntemle belirlenecek.

Hesaplama Sistemi Güncelleniyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi adaleti için yeni bir düzenleme tasarlandığını duyurdu. Özellikle tapu harçlarında vatandaşlar, daha az harç ödeyebilmek için gayrimenkul satış değerini düşük gösteriyordu. Yeni yasal düzenleme ile birlikte bu durum sona erecek ve gerçek satış değerleri üzerinden tapu harcı hesaplanacak. Bu sistem belirli bir düzen içinde uygulanacak.

Peki Yeni Sistem Nasıl Olacak?
Tapu işlemlerinde bölgesel rayiç bedel uygulamasına geçilecek ve gayrimenkul satışlarında vergi kaybı yaşanmaması adına taşınmazın gerçek değeri üzerinden vergilendirme yapılacak. Bu amaçla gayrimenkul değer bilgi sistemi kurulacak. Bu sistem, taşınmazların değerlerine dair veriler ile mülkiyet bilgilerini içerecek ve Tapu Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre olarak çalışacak. Tapuda işlem yapılmak istendiğinde, taşınmazın gerçek değeri ekrana yansıyacak.

Gayrimenkullerin gerçek değerlerinin nasıl tespit edileceği konusu ise ekspertiz raporları ile çözülecek. Taşınmazlar için resmi olarak belirlenen ekspertiz değerleri sisteme eklenecek. Tapunun devri sırasında bu değer üzerinden tapu harcı hesaplanacak.

Emlak vergisinde de hesaplama yöntemi değişiyor. Oran değişikliği olmayacak, ancak tapu harcında uygulanacak sistem emlak vergisinde de geçerli olacak. Taşınmazların ekspertiz değerleri bölgesel olarak belirlenerek sisteme işlenecek ve bu değer üzerinden emlak vergisi hesaplanacak.

e-bülten için kayıt olun


© 2024 Grand Emlak Real Estate

Compare listings

Karşılaştırmak

Size özel gayrimenkullerimiz için Bilgilerinizi bırakın, en kısa sürede sizi arayalım !

Özel istekelrinizi bu alana belirtebilirsiniz