Tapu Harcı İadenizi Aldınız Mı? Başvurular Başladı!

Emlak piyasasında ev alıp satarken ödenen masraflar arasında önemli bir yer tutan tapu harcı için emsal bir karar açıklandı. Artık tapu harcı iade başvuruları başladı. İşte bu süreçte bilmeniz gerekenler…

Tapu Harcı İadesi İçin Başvuru Süreci Başladı
Son dönemde artan konut fiyatları, ev alıp satmak isteyenlerin ödedikleri vergi ve masrafları rekor seviyelere çıkardı. Özellikle tapu harcı, alıcı ve satıcıların bütçelerini oldukça zorlamaktaydı. Ancak birçok kişinin, aslında muafiyet hakkı olmasına rağmen gereksiz yere tapu harcı ödediği ortaya çıktı.

Türkiye’nin önemli sorunlarından biri olan deprem riskiyle mücadele etmek amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm projelerini teşvik etmek için, bu projelerden ev alan kişilere ve projeleri gerçekleştirenlere tapu harcı muafiyeti tanındı. Ama milyonlarca kişi, bu muafiyet hakkından habersiz olduğu için gereksiz yere ödeme yaptı.

Tapu Harcı İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, yaptığı açıklamada, 25 Temmuz 2014 tarihinden itibaren ev alan kişilere tapu harcı iadesi yapılabileceğini belirtti. Ancak bu iadeyi alabilmek için konutun, kentsel dönüşüm projesi kapsamında alınmış olması şartı bulunuyor.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Yapıların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında yapılan konutlar için geçerli olan tapu harcı muafiyetinde, zaman aşımı süresi uygulanıyor. Tapu harcı ödemenizin üzerinden 5 yıl geçmemişse, başvuru yaparak bu harcın iadesini talep edebilirsiniz. İade başvurusu için ödemenin yapıldığı tapu dairesine gitmek veya Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvuru yapmak yeterli olacak.

Tapu harcı ödemesi yapıldıktan sonraki ilk 30 gün içinde tapu daireleri başvuruları kabul ederken, bu sürenin dolması halinde başvuru Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden yapılacak.

Özetle;

– Başvuru Tarihi : 25 Temmuz 2014 ve sonrası
– Şartlar : Konutun kentsel dönüşüm projesi kapsamında alınmış olması
– Zaman Aşımı : Tapu harcı ödemenizin üzerinden 5 yıl geçmemiş olmalı
– Başvuru Yerleri : Tapu dairesi veya Gelir İdaresi Başkanlığı

Siz de ev alım satımında ödediğiniz tapu harcı için muafiyet hakkınız olup olmadığını kontrol edebilir ve gereksiz ödeme yaptıysanız iade başvurunuzu vakit kaybetmeden gerçekleştirebilirsiniz.

e-bülten için kayıt olun


© 2024 Grand Emlak Real Estate

Compare listings

Karşılaştırmak

Size özel gayrimenkullerimiz için Bilgilerinizi bırakın, en kısa sürede sizi arayalım !

Özel istekelrinizi bu alana belirtebilirsiniz