Yabancıya Konut Satışına Yeni Düzenlemeler Geldi

Yabancıya konut satışıyla ilgili yeni düzenlemeler getirildi ve satışta değerleme raporu ve ekspertiz zorunluluğu kaldırıldı.

Yabancılara konut satışı rakamlarında düşüş yaşanırken, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte beklenen düzenleme gerçekleştirildi. Yapılan yeni düzenlemeyle, yabancılara konut satışında uygulanan ekspertiz zorunluluğu esnetildi. Yeni karara göre, yalnızca vatandaşlık almak için başvurulacak konut satışlarında ekspertiz zorunluluğu uygulanacak. Yatırım amaçlı taşınmaz alan yabancılara ekspertiz zorunluluğu uygulanmayacak.

Yabancılara Konut Satışında Ekspertiz Zorunluluğu Hangi Durumlarda Uygulanacak?
Alınan karar kapsamında, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin yönetmelik değiştirildi. Yeni yönetmelikle, yatırım amaçlı Türkiye’den taşınmaz alan yabancılardan ekspertiz raporu istenmesi uygulamasına son verildi. Ancak, Türk vatandaşı olmak için konut alan yabancılar için bu uygulama devam edecek.

Belirli istisnalar da uygulanacak. Örneğin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı gerekli gördüğünde, yabancıya yapılan taşınmaz satışları için yine ekspertiz raporu talep edebilecek. Hatırlanacağı üzere, Türkiye’den vatandaşlık almak isteyen yabancılar yoğun bir şekilde taşınmaz alımlarına başlamış ve bu durum konut fiyatlarını yükseltmişti. Özellikle Ukrayna ve Rusya savaşı sonrasında, yabancılar Antalya’ya akın etmiş, bu da Antalya’da konut fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasına ve satılık-kiralık ev bulmanın zorlaşmasına neden olmuştu. Kötü niyetli kişilerin vatandaşlık almak için hileli satışlara başlaması üzerine, Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişikliğe gidilmiş ve yabancılara konut satışında ekspertiz zorunluluğu getirilmişti.

e-bülten için kayıt olun


© 2024 Grand Emlak Real Estate

Compare listings

Karşılaştırmak

Size özel gayrimenkullerimiz için Bilgilerinizi bırakın, en kısa sürede sizi arayalım !

Özel istekelrinizi bu alana belirtebilirsiniz