Macaristan’da Gayrimenkul Yatırımı ile Oturum İzni Nasıl Alınır?

Orta Avrupa’da yer alan Macaristan, 2004 yılından bu yana Avrupa Birliği üyesi ve gayrimenkul yatırımı yoluyla oturum izni sunuyor.

2024 itibariyle bu programa yenilikler getiren Macaristan, artık “misafir yatırımcı oturumu” olarak adlandırılan kalıcı oturum programını hayata geçirdi.

Misafir Yatırımcı Oturumu İzni Nasıl Alınır?
Bu sene yürürlüğe giren “misafir yatırımcı oturumu” programı, belirli şartları karşılayan yatırımcılara 10 yıl boyunca oturum hakkı tanıyor. Bu 10 yıllık sürenin sonunda ise belirli koşullar sağlandığında vatandaşlık başvurusu yapılabiliyor. Program kapsamında oturum izni alabilmek için belirlenen minimum yatırım miktarı 250.000 €.

Macaristan’da Oturum İzni İçin Yatırım Seçenekleri

  • Macaristan Merkez Bankası tarafından tanınan bir emlak fonunun tahvillerine en az 250.000 € tutarında yatırım yaparak oturum izni kazanabilirsiniz.
  • Eğer bir ev alarak oturum hakkı elde etmek istiyorsanız, satın aldığınız gayrimenkulün en az 500.000 € değerinde olması gerekmektedir.
  • Oturum izni almak için tek bir gayrimenkul satın almalısınız. Toplamda 500.000 € ve üzeri değere sahip birkaç farklı gayrimenkul almanız oturum hakkı kazandırmaz.
  • Ayrıca, oturum programının açıklanmasından önce alınmış gayrimenkuller bu programa dahil edilmemektedir.
  • Alternatif olarak, kamu yararına katkı sağlayan, eğitim veya bilim gibi alanlara yönelik fonlara 1.000.000 € tutarında bağış yapmak da oturum izni almanın bir diğer yolu.

Macaristan’da Oturumu İzni Almak İçin Gerekli Şartlar
Belirlenen minimum yatırım tutarını karşılamanın yanı sıra, Macaristan oturum izni almak için aşağıdaki şartların da sağlanması gerekmektedir:

  • Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı olmak
  • Geçerli bir pasaporta sahip olmak
  • Taahhüt edilen yatırımı 3 ay içerisinde gerçekleştirmek
  • Macaristan’da yaşamınızı sürdürebileceğinizi kanıtlayan ekonomik bağımsızlığınızı belgelemek

Macaristan Oturum İznine Dahil Olan Aile Üyeleri Hangileri?
Macaristan, yatırım yoluyla oturum izni alan kişilerin, belirli koşullar altında aile üyelerini de bu izne dahil etmelerine imkan tanımaktadır. Eş ve 18 yaşın altındaki çocuklar herhangi bir sorun olmadan programa dahil edilebilir. 18 yaşından büyük çocuklar ise bekar olup, finansal olarak oturum izni başvurusunda bulunan kişiye bağımlı olmaları durumunda programa katılabilirler. Ayrıca, 65 yaşın üzerindeki ebeveynler de oturum izni kapsamına alınabilir. Finansal bağımlılık koşulu sağlandığında, önceki evlilikten olan çocuklar bile bu programa dahil edilebilir.

Macaristan Oturum İzni Almanın Avantajları
2004 yılından beri Avrupa Birliği’nin tam üyesi olan Macaristan, verdiği oturum izni size tüm AB ülkelerinde sınırsız dolaşım hakkı sağlar. Bir diğer önemli avantaj, vizenin uzun süreli olmasıdır. Macaristan misafir yatırımcı vizesi, size 10 yıllık oturum hakkı sunar. Bu süre sonunda vatandaşlığa başvurma şansı da doğar. Ayrıca, 5 yılın sonunda yaptığınız yatırımdan çıkma hakkınız bulunur, bu da maddi anlamda esneklik sağlar.

Macaristan misafir yatırımcı vizesi, Avrupa Birliği ülkeleri arasında sunulan “altın vize” programlarının en avantajlılarından biri olarak öne çıkmaktadır. Sadece 250.000 € tutarındaki bir yatırım ile bu vizeye hak kazanabilirsiniz.

Vatandaşlık konusu da merak edilen bir diğer avantajdır. Yatırım yoluyla oturum izni, direkt olarak vatandaşlık hakkı sağlamasa da vatandaşlığa giden ilk adımdır. 10 yıl boyunca Macaristan’da ikamet eden ve her yıl en az 9 ayını ülkede geçiren bireyler, diğer gereklilikleri de yerine getirerek vatandaşlık başvurusu yapabilirler.

Macaristan Oturum İzni Programına Dair Diğer Detaylar
Oturum izniyle ilgili sıkça sorulan konulardan biri, oturum izninin süresi ve ne zaman yenilenebileceğidir. Program, 10+10 yıl şeklinde özetlenebilir. 10 yıllık verilen oturum izni sona erdiğinde, “altın vize” 10 yıl daha uzatılabilir.

Üstelik Macaristan oturumu, gayrimenkul yatırımı yaparak elde edenler için esnek avantajlar sunar. Yatırımcılar, isterlerse 5 yılın sonunda yatırımlarını satabilirler. Bu durum, mevcut 10 yıllık oturum iznini etkilemez. Ancak, oturum izninizi bir 10 yıl daha uzatmak isterseniz, yatırımınızı elinizde tutmanız gerekir. Kısacası, 5. yılın sonunda yatırımdan çıkmanız oturum hakkınızı değiştirmez, ancak altın vizenizi uzatmak istiyorsanız yatırımınıza devam etmeniz gereklidir.

Macaristan Oturum İznine Nasıl Başvurulur?
Oturum izni başvurusu yapabilmek için ilk adım, misafir yatırımcı vizesi almaktır. Bu vize ile Macaristan’a giriş yaptıktan sonra, oturum izni başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvuruyu yapma süresi, vizenin geçerli olduğu dönemde, 180 gündür. Gerekli belgeler ise şunlardır:

  • Geçerli bir pasaport
  • Maddi yeterliliği gösteren belgeler
  • Vatandaşı olduğunuz ülkeden alınan adli sicil kaydı

Tüm belgeler toplandıktan sonra başvurunuzu yapabilirsiniz ve başvurunun sonucu genellikle 4-8 hafta arasında belli olur.

e-bülten için kayıt olun


© 2024 Grand Emlak Real Estate

Compare listings

Karşılaştırmak

Size özel gayrimenkullerimiz için Bilgilerinizi bırakın, en kısa sürede sizi arayalım !

Özel istekelrinizi bu alana belirtebilirsiniz