Yatırım amaçlı emlak/gayrimenkul satın almaya karar verdiğinizde, önünüzde pek çok seçenek olduğunu fark edeceksiniz. Seçenekleriniz arasında en cazip alternatiflerden biri ise arsalardır. Arsa yatırımları özellikle son dönemde popülerleşti. Ancak, bir arsaya yatırım yapmadan önce arsa ve arazi arasındaki farklar, arsa türleri ve uzun vadeli arsa yatırımı yapmanın ipuçlarına hakim olmak istemeniz son derece doğal.
Arsa ve Arazi Arasındaki Fark
Arsa türlerini kendi içerisinde dört gruba ayırarak, imarsız arsa, imarlı arsa, kamu arsası ve ticari arsa olarak inceleyebiliriz. Her türün kendine has avantaj ve dezavantajları bulunur. Arazi ise bu alanda arsa ile en çok karıştırılan kavramların başında yer alır.
Emlak Vergisi Kanunu’na göre, her arsa aynı zamanda bir arazidir. Ancak her arazinin arsa olarak kabul görmesi mümkün değil.
Arsa yatırımı, emlak yatırımı söz konusu olduğunda akla gelen ilk yatırım çeşididir. Çünkü satılık arsa, hedef ve planlarınıza bağlı olan bir potansiyeli ifade eder. Bu potansiyeli uygun ve doğru şekilde değerlendirmek, yapılan yatırımdan beklenilen sonuçların alınması anlamına gelir. Ancak, son derece karlı bir yatırım olduğu için tercih edilen arsa yatırımlarında öngörülen hedefi tutturamamak da elbette mümkün. Konumu, türü, büyüklüğü arsa yatırımı potansiyeline dair en önemli faktörlerdir.
Bir arazinin bir arsa olarak kabul edilebilmesi için parsellenmesi mutlak şarttır.
Arsa Nedir?
Arsalar, doğrudan belediyelerin sınırı kapsamında yer alan ve yine belediyelerce parsellenen, imara ve yerleşime açık toprak parçalarıdır. Özellikle günümüzde, uygun kriterlere sahip bir arsa oldukça cazip bir yatırım aracıdır.
Bir arsanın değeri, çevresel koşullara bağlı olarak hızla yükselebilir ve bu yüzden arsalar en canlı yatırım seçeneklerinden biri olarak değerlendirilir.
Yerleşim tipine dair bir sınırlandırması olmayan arsalar, köy, kasaba ya da şehirlerde bulunabilir.
Arsa Türleri Nelerdir?
Diğer taşınmazlara göre farklı dinamikleri olan arsa yatırımları, konut yatırımlarından kesin olarak ayrılmalıdır. Konut alımlarında, pek çok bilgiye tek seferde kolayca ulaşmak mümkünken, arsa yatırımları çok daha kapsamlı bir araştırma yapmayı gerektirir. Üstelik her arsa türü için farklı şekilde…
4 çeşit arsa türünün her birinin alım/satım süreçleri farklıdır:
İmarlı Arsa
İmarlı arsalar, üzerinde sadece yapı inşasına izin verilen arsalardır. Emlak Vergisi Kanununa göre, bu arsaların üzerinde zirai faaliyetler gerçekleştirilirse bahsi geçen alan imarlı arsa olarak değerlendirilmez.
Şahsa ait yapılar dışında, okul ya da hastane benzeri kamusal yapılar da inşa edilebilir. Bu konuda özel bir sınırlandırma bulunmamaktadır.
Bahçe mesafesi, yan boşluklar, toplam kapalı alan metrekare, arsa üstünde çıkılabilecek maksimum kat sayısı ve arsanın yapısal koşulları gibi imarlı arsaların değerini belirleyen birçok faktör bulunur.
İmarlı arsalar üzerinde geliştirme planları yapılabilir. İlçe ya da direkt şehir belediyelerinden arsanın imar durumu öğrenilebilir. İmar planları, arsanın olması gereken şeklini ve hangi amaçlarla kullanılabileceğini gösterir. Teknik şartlarla beraber yapılanma koşullarının tümü bu planlama üzerinden takip edilebilir.
İmarsız Arsa
İmarsız arsalar, genellikle arazi ya da tarla olarak isimlendirilen ve üstüne yapı inşa etmenin teknik olarak mümkün olmadığı topraklardır.
Ancak İmar Müdürlüğü tarafından imar uygulamasına dahil edildiğinde bir arsa hüviyeti kazanabilir ve bunun için birçok prosedürden başarılı bir şekilde geçmesi gerekir.
Doğal olarak, imarsız arsaların bedeli, imarlı arsalara kıyasla daha düşüktür. Arsa değerinin belirlenmesinde arsanın imarına ilişkin durum elbette son derece etkilidir.
Kamu Arsası
Adından da belli olduğu üzere, kamu arsaları bireylere özel değil, doğrudan kamuya ait alanlardır ve üzerlerinde sadece yeşil alanlar, parklar ya da oyun alanları gibi kamu yararını gözeten sosyal tesisler inşa etmek mümkündür.
Ayrıca hastane, okul, cezaevi gibi büyük kurumların inşası için de bu tip araziler tercih edilebilir. Bazı durumlarda kamu arsaları “yola terk” veya “kamuya terk arsa” gibi isimlerle de anılır. Bu nedenle arsa satın almadan önce terk işlemlerinin gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilmelidir. Kar amacından ziyade toplumun yararına kamusal binaların inşasına odaklanıldığı için, kamu arsaları üzerinde ticari motivasyonlarla proje geliştirilmez.
Ticari Arsa
Ticari arsalar üstünde doğrudan ticari/iktisadi bir amaca hizmet eden inşaatlara izin verilir. Bu tip arsalar üzerine genellikle eğlence merkezleri, büyük alışveriş merkezleri, fuar ve sergi alanları, kafeler, mağazalar, stadyumlar, büyük iş merkezleri, sinema salonları, bankalar, katlı otoparklar, çarşı ve pazar alanları inşa edilir. Bölgeyi sosyal ve turistik açıdan canlandırmak amacını gözeten ve bu amaca ayrılan ticari arsalardan ekonomik anlamda önemli geri dönüşler sağlanabilir.
Farklı sektörlerle ilgili olduğu sürece, bir ticari arsadan, aynı anda birçok işletme yararlanabilir. Ancak ticari imara sahip olan arsalarda konut inşa edilmeden önce belediyeye başvurmak ve tapu/ruhsat özelinde tadilat yaptırmak şartı bulunmaktadır. Gerekli prosedür yerine getirilmeden konut inşaatına başlanırsa, sonrasında bina için yansıtılacak fatura bedelleri, direkt ticari işletme oranlarına çevrilir. Bu da ciddi bir mali yük anlamına gelecektir.
GRAND EMLAK olarak, gayrimenkul yatırımlarınız için eksiksiz danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Bir gayrimenkul kiralamak, satmak ya da satın almak istiyorsanız aklınızdaki her soruyu cevaplamak ve sizi en karlı yatırımlara yönlendirmek için buradayız.