TBMM Genel Kurulu’nda değerlendirilen ve kentsel dönüşüm düzenlemelerini içeren kanun teklifi kabul edildi.
Tam açılımıyla “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Teklif uyarınca, hasar tespit raporlarına dayanarak yapılan idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında, hak sahipliğine ilişkin işlemler hariç, İdari Yargılama Usulü Kanunu’na yeni bir madde eklenerek yeni usuller getiriliyor. Bu yeni düzenleme ile keşif yapılması ve bilirkişi raporlarının teslim edilmesi sürecinde de süreler kısaltılıyor.
Tarafların taleplerine rağmen, duruşma yapılması tamamen mahkemenin takdirine bırakılıyor. Dava dosyasının olgunlaşması, ara kararların verilmesi, keşif işlemleri, bilirkişi incelemeleri veya duruşma yapılması gereken durumlarda, bu süreçlerin tamamlanmasından itibaren en geç 15 gün içinde karar verilmesi öngörülüyor.
Yeni düzenlemeye göre, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı adında bir kuruluş oluşturulacak ve bu başkanlık özel bütçeyle yönetilecek. Ayrıca, riskli yapıların belirlenmesi ve hazineye ait taşınmazların değerlendirilmesi için bakanlık tarafından yürütülen görevler, haklar ve yetkiler, bundan böyle Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından kullanılacak şekilde değiştiriliyor.
Yarısı Bizden Kampanyası
Yapılan düzenlemeyle, İstanbul’da hızlandırılan dönüşüm sürecinde başlatılan ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının etkili olabilmesi için, hak sahiplerine yapılacak mali yardımlar için mevcut kanunda değişiklik yapılıyor. Bu düzenlemeyle, dönüşüm projelerine katkıda bulunarak hak sahiplerine yapılan mali yardımların yasal bir zemine oturtulması amaçlanıyor.
Malikler tarafından salt çoğunlukla alınan kararla kabul edilen anlaşma şartlarını içeren teklif, karara katılmayan diğer maliklere noter aracılığıyla veya ilgili muhtarlıkta 15 gün süreyle ilan edilerek bildirilecek.