Kira artışlarındaki %25 sınır nedeniyle mağdur olduklarını iddia eden ev sahipleri, kiracılarını tahliye etmek için yeni yollar araştırmaya devam ediyor. Ancak bir kiracının gerekçe gösterilmeden tahliye edilip edilemeyeceği konusu hala tartışmalı…
Son yıllarda kiracılar ve ev sahipleri arasındaki yıllık kira artışı tartışmaları hararetle sürerken aldıkları kira bedellerinin düşük kaldığından yakınan ev sahipleri, kiracılarını tahliye etmenin yeni yollarını arıyor.
Konut ve iş yeri kiralarında, sözleşmelerin bildirim yoluyla sonlandırılabilme imkanı sunulmakta ve bu da ev sahiplerine avantaj sunuyor.
Sözleşmelerdeki 10 Yıl Ayrıntısı Önemli
Türk Borçlar Kanunu’na göre ev sahipleri, 10 yıllık uzatma süresinin sonunda kiracılarını gerekçe belirtmeden çıkarabilirler.
Konut ve iş yeri kiralamalarında, kiracı belirli süreli sözleşmenin süresi dolmadan en az 15 gün önce bildirim yapmazsa, sözleşme aynı koşullarla bir yıl daha uzatılmış sayılır ve ev sahiplerine geçerli tahliye gerekçeleri dışında, sebep göstermeksizin sözleşmeyi sona erdirme hakkı verilmez. Ancak, kiracının 10 yıllık süresi dolduktan sonra mülk sahibi, en az 3 ay önce bildirimde bulunmak şartıyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeyi sonlandırabilir. Bu durumda, kiracı mülkü boşaltmayı reddederse kiralanan mülkün iadesi için dava açılabilir.
Kira Sözleşmesinin Bitirilmesi İçin Geçerli Şartlar
Eğer ev sahibi kira sözleşmesini bildirim yoluyla sonlandırmak istiyorsa, öncelikle sözleşmenin geçerli olup olmadığına dair aşağıdaki şartlar aranmaktadır:
- Kira sözleşmesi, tüm gerekli unsurları içermelidir.
- Türk Borçlar Kanunu’nun 27. maddesi ve devamındaki hükümlerde belirtilen kesin hükümsüzlük durumlarını içermemelidir.
- Sözleşme, kişilik haklarına uygun olmayan hükümler içermemelidir.
10 Yıllık Kiracının İtiraz Hakkı
Peki, 10 yıl boyunca kiracı olanın hiç mi hakkı yok? Kiracı bu sürenin sonunda tahliye talebine yalnızca bir şekilde itiraz edebilir, o da bildirim süresinin kaçırılması halidir.