Satın Aldığınız Evde Kiracı Oturuyorsa Ne Yapabilirsiniz?

Yeni mülk sahibi olarak, satın aldığınız evde halihazırda oturan bir kiracı var ise ne yapabilirsiniz?

Bir ev satın alırken beklenmedik problemlerle karşılaşabilirsiniz, bunlardan biri de evde oturan bir kiracı olmasıdır. Özellikle de satın aldığınız evde kendiniz oturmak istiyor ve bir an önce taşınmayı düşünüyorsanız…

Yasal olarak, bir evi satın alırken içinde yaşayan kiracının önceki ev sahibi ile yapmış olduğu sözleşmeyi kabul etmiş sayılıyorsunuz. Kiracıları koruyan yasalar, dikkat etmeniz gereken maddeler olduğunu açıkça gösterir.

Ortada bir kira kontratı varken ev satın alırsanız, kiracıyı evden çıkarmak için izlemeniz gereken bazı prosedürler var. Bu süreçte yaşanacak herhangi bir anlaşmazlık olduğunda ise her iki taraf için de başvurulabilecek yasal yollar mevcut. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurmak gibi.

Ev Sahibi Olarak Kiracıyı Çıkarma Koşulları
Yeni ev sahibi olarak, kiracıyı tahliye etmek istiyorsanız uymanız gereken prosedürler var.

Kira sözleşmesine istinaden tapuda şerh yok ise, tapu devrinden sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermeniz gerekir. Kira sözleşmesinin bitiş tarihi 6 aydan fazla ise, ihtarname geldikten sonra kiracı evi altı ay içinde boşaltmalıdır. Ancak kiracı evden çıkmayı reddediyorsa, dava yoluyla tahliye isteyebilirsiniz.

Tapu devrinden sonra evde oturan kiracıya bir ay içinde ihtarname yollamazsanız, kiracının önceki ev sahibi ile imzaladığı kira kontratının koşullarını kabul etmiş sayılacaksınız. Bu durumda da eğer kiracı kira kontratı şartlarına kendisi uymazsa, daha erken tahliye edilebilir.

Satın Aldığınız Evde Oturan Kiracı ile Anlaşma
Satın aldığınız evde biri oturuyor ve ortada yasal bir kira sözleşmesi varsa, kiracı evden çıkmayı reddedebilir. Aslında evi satın almadan önce kiracı ile anlaşma yoluna gitmek en iyisidir. Böylece, karşılıklı anlaşarak kontratı feshedebilir ve kiracının evden çıkmasını beklemek zorunda kalmayabilirsiniz.

Kiracı ile belirsiz süreli bir kontrat imzalanmış ise devreye Borçlar Kanunu’na göre ev sahibi hakları girer. O zaman taraflar arasında karşılıklı anlaşma sağlanabileceği gibi, gerekirse süreç yine yasal yollarla da çözüme kavuşturulabilir.

Kiracının evi tutarken eski ev sahibine teminat için ödediği depozitonun geri ödenmesi ise dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Bu miktar eski ev sahibinden talep edilebilir ya da ev satın alınırken değeri üzerinden düşülebilir.

Compare listings

Karşılaştırmak

Size özel gayrimenkullerimiz için Bilgilerinizi bırakın, en kısa sürede sizi arayalım !

Özel istekelrinizi bu alana belirtebilirsiniz