Ortalamanın üzerinde ödeme yapmaya hazır yabancılara konut kiralama fırsatı ev sahipleri için cazip görünse de beraberinde bazı riskleri de getiriyor. İlk zamanlar düzenli ödeme yapıp sonra aniden kesenler, konuta ciddi zarar verip habersiz kaçanlar veya evi kendi kiraladıktan sonra başkalarına devredenler… Bu tarz tatsızlıktan kaçınmak için dikkat etmeniz gerekenler ise şöyle:
Yabancı Kiracınızın Ülkeye Giriş Kaydı Olmalı
Ev sahiplerinin evlerini kiraya verirken maksimum gelir elde etmek istemeleri doğal olsa da bazen bir fırsat gibi görünen durumlar ilerleyen zamanlarda istenmeyen sorunlara sebep olabiliyor. Ev sahipleri yabancı uyruklu birine ev kiralarken dikkatli olmalı. Örneğin potansiyel kiracıdan pasaportunun fotokopisini isteyebilmelisiniz. Kira sözleşmesi yapılırken zaten ihtiyaç duyulacak olan pasaport bilgilerini kontrol etmeniz önemli.
Pasaport bilgileri sayesinde kişinin ülkeye kaçak mı yoksa yasal yolla mı giriş yaptığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca Türkiye’de ikamet durumu da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden yabancı kimlik no sorgulama bölümünden öğrenilebilir.
Vize Süresine Dikkat Edin
Konutu kiralamak isteyen kişiye dair kontrol edilmesi gereken ilk ayrıntılardan biri de vize süresidir. Çünkü sık yaşanan senaryolardan biri yabancı uyruklu kiracıların haber ermeden, üstelik arkalarında kira ve aidat borcu bırakarak evi terk etmesidir. Eğer potansiyel kiracının vize süresi yapılmak istenen kira kontratından kısa görünüyorsa ek bir güvence istemeli ya da depozito bedelini bu durumu göz önüne alarak belirlemelisiniz.
Depozito Bedelini Doğru Belirlemek Önemli
Evin, kiralanan süreçte kötü kullanılması ve demirbaşlara zarar verilmesi de habersizce ortadan kaybolan kiracılar kadar sık karşılaşılan bir sorun. Bu durumu engelleyebilmenin tek yolu ise yasaya uygun en üst sınırdan depozito bedeli belirlemektir. Evde hasar olmadığı sürece kiracıya iade edilen depozito bedelini yüksek tutmak, eve zarar verilmesi konusunda caydırıcı olabilir.
Kira Kontratı Noter Huzurunda İmzalanmalı
Kira sözleşmeleri noter huzurunda ancak belirli bir harç bedeli karşılığında imzalanabileceği için çok tercih edilen bir uygulama değildir. Ancak evinizi yabancı uyruklu birine kiralamayı planlıyor ve kötü senaryoları aklınızdan çıkaramıyorsanız, kontratı mutlaka noter huzurunda kiralayın. İleride yaşanabilecek problemlerde haklılığınızı ispatlayabilmek için en baştan tedbir almak son derece önemli.
Zaten ilk defa ikamet izni almayı planlayan yabancıların göç idaresine verecekleri belgeler arasında bu noter onaylı kira kontratını da ibraz etmeleri gerekiyor. Taraflar noterde bir araya gelerek, kiracının Türkçe bilmemesi durumunda yeminli tercüman eşliğinde kontrat imzalanmalı ve sözleşmeye mutlaka pasaport numarası eklenmeli.
Evin Devir Hakkı Olmamalı
Bazı yabancı kiracılar, özellikle de mobilyalı kiralanan evi veya evin odalarını 3. şahıslara kiralama yoluna gidebiliyor. Bu yüzden kontrat yapılırken evde kimlerin yaşayacağını isimleriyle kaydetmek önemli bir tedbir olabilir. Ayrıca imzalanan sözleşmede alt kiracı veya kira devir hakkının olmadığı özellikle belirtilmelidir.
Grand Real Estate olarak, hukuki, mali ve genel konularda profesyonel danışmanlık hizmetlerimizle gayrimenkul yatırımlarınızda sizlere destek olmak için buradayız. Alanında uzman danışmanlarımız kiralama, satın alma ve satma süreçlerini sorunsuz yürütmenize yardımcı olmaya ve aklınızdaki her soruyu cevaplamaya hazır. Bize ulaşın…